Legfrissebb bejegyzések

 • Áttörés

  2018. június 14.
 • Szeretet bebugyolálva

  2018. január 25.
 • Édes élet! Édes?

  2018. január 18.
 • Az első háromnapos örömünnepünk

  2018. január 11.
 • Vigyáznak ránk

  2017. december 24.

Visszajelzések

 • Viki: Felejthetetlen élmény! Valódi katarzis. . .
 • Andi: Eredetileg az idei évi célom az volt, hogy mint vezető fejlesszem magam. Ehhez azonban – rá kellett jönnöm – elengedhetetlen, hogy saját magamat alaposabban megismerjem. A magunkkal való szembenézés, a belső utazás viszont nem egyszer ijesztő és ...
 • Misi: Pár napja Anya témában kísért engem Móni és Viki. Mélyen eltemetett érzelmek jöttek fel a folyamatban és utat találtak maguknak az érzések. Sok évtizedes blokkok oldódtak. Teljesen megváltozott az energetikai állapotom. Kisimultam, energikussá váltam ...
 • További visszajelzések

A csoport ereje

Néha – nem túl gyakran, de azért időről időre – megkérdezik tőlünk, hogy a szomatodrámának van-e egyéni változata. Néhányan nem szívesen jönnek csoportba, tartanak attól, hogy „sok ember előtt” kell megnyilvánulni, hogyha többen vagyunk, akkor valamilyen módon az a meghitt, intim légkör sérül, amelyre önmagunk megmutatásához szükség van. És azzal együtt, hogy szomatodráma játékot egyéni folyamat keretében is lehet játszani, szeretettel hívunk mindenkit a csoportjainkba, a közös élmény megtapasztalására.

Talán sokan gondolkodunk úgy, hogy egyszer szívesen elmegyünk majd egy csoportba – akkor, amikor már túl vagyunk a nehézségeinken, s úgy könnyebb lesz kapcsolódnunk másokhoz. Először szeretnénk megoldani a problémáinkat, s utána kilépni az emberek közé. A csoporthelyzet azonban éppen ennek a fordítottját kínálja. Úgy, ahogy vagyunk, esendőségeinkkel, gyógyulásra váró sebzettségeinkkel együtt kezdünk el kapcsolódni másokhoz, s az együttlét, a közös többszörösök lehetőségét kiaknázva gyakran megsokszorozódik a gyógyulás-öngyógyítás ereje.

Nem csak testi és lelki sebeinket nehéz megmutatni. Könnyeinket lopva törölgetjük, de vajon örömünket, lelkesedésünket, hálánkat önfeledten tudjuk-e kifejezni? Előfordul-e, hogy akár észrevétlenül is, de lehalkítjuk, visszafogjuk magunkat a boldogság, a kacagás, a kiáradó életigenlés pillanataiban? Vajon tudjuk-e élvezni az élet örömét, ízeit, s merjük-e engedni úgy igazán kiáradni magunkat? S készek vagyunk-e befogadni a felénk érkező törődés, figyelem, szeretet megnyilvánulásait? Kilépni a társas térbe sokunkat szorongással tölthet el. Márpedig nekünk, embereknek velünk születetten szükségünk van a kapcsolódásra! Hiszen minden megtapasztalásunk emberi kapcsolatainkon keresztül érkezik el hozzánk. S mintha egyszerre vágynánk egymás közelségére, intimitásra, egy közösség megtartó erejére, s egyszerre félnénk is ugyanettől…

Az átbillenés, a félelemtől való eloldódás a bizalom felé éppen egy közösségi élmény hatására történhet meg, s itt ismerhetjük fel az együttérzés, az együttlét erejét. S mintha a szívekből áradó szeretet is megtöbbszöröződne, amikor többen jövünk össze. Nem új a tapasztalat, hogy egy szeretetteljes, aktív csoportban erő árad egymás felé. A csoportból áradó erő nagyon is alkalmas egymás folyamatainak elmélyítésére és kísérésére, és annak megtapasztalására, hogy mi, emberek egyszerre vagyunk nagyon különbözőek, és sok tekintetben mélységesen hasonlóak.

A csoport a Találkozások tere. Találkozás másokkal és találkozás önmagunkkal. Mások szemének és szívének tükrében, a szeretet terében fedezhetjük fel önmagunkat. A SzívTér-kör csoportjait a szeretet mellett az elfogadás és az együttérzés minősége hatja át, és abban hiszünk, hogy ezek azok az értékek, melyek az élet valódi ajándékai számunkra.

A SzívTér-kör egynapos programjai során egy-egy csoport meghatározott, rövid időt tölt csak együtt. A SzívTér szomatodráma napokon a hangsúly a szomatodráma játékon van, ám emellett érezhetően megjelenik a csoportdinamika formáló ereje, a csoporthelyzet hatásai. Az egymás történeteiben kapott szerepek megtapasztalása, társaink benső világába való belépés olyan élményeket ad, melyek a saját folyamatok átélésén túl gazdagítják a csoport résztvevőit. A néhány napos elvonulások és a több alkalmas zárt csoportok lehetőséget nyújtanak a mélyebb csoportfolyamatokban való megmerítkezésre. Az együttlét, a kölcsönös őszinteség és intimitás átélése egy nagyobb Egységbe rendez minket, s egyszerre nyitja meg a szívünket egymás és önmagunk felé.

Sokszor tapasztaljuk, hogy a csoportban játszott szomatodráma játékok erősebbek, intenzívebbek, mint az egyéni folyamatok. Hiszen csoporthelyzetben több szerep, több nézőpont kipróbálására is lehetőség adódik. A játék Szereplői szerveink, énünk aktuális állapotát vagy kapcsolati rendszerünk egy-egy mozzanatát jelenítik meg. A szomatodráma játék dinamikája Főszereplőként - és Szereplőként is - magával ragad minket, és ezáltal a felismerések, az élmények ereje megtöbbszöröződik.

Fontos, hogy a csoportokban sosem zajlik sem direkt, sem indirekt tanácsadás. A csoport vezetői tartózkodnak ettől, és erre kérik a résztvevőket is. A csoportban egymás kísérőivé szegődünk, s nem igazságokat, hanem élményeket keresünk.

A SzívTér-kör csoportjaiban az önkifejezés szabadsága, az érzések létjogosultsága és megmutathatósága nem csupán megengedett, hanem támogatott is. Benső világunk végtelen szabadságának és lehetőségeinek felismerése és megengedődése segít ahhoz, hogy a csoporton kívül is elő tudjuk hívni ezeket az élményeket, helyzeteket, emlékeket. Így válik a „szomatodráma szőnyeg” valósággá, és annak megtapasztalásává, hogy mindez az életben is működhet így.